20091203

Vem har ansvaret för FAS 3?

På sikt kommer därför varenda själ att behövas på svensk arbetsmarknad om vi ska ha råd med pensioner, skola, vård och allt det andra. Därför måste också krispolitiken vara fokuserad på att hålla de arbetslösa nära arbetsmarknaden, dels förbereda för en ökande efterfrågan på arbetskraft framöver.
...
... socialdemokraterna: vi vill inte ha er på arbetsmarknaden, vi ger upp om dina möjligheter att komma tillbaka. Det är denna bidrags- och utanförskapslinje vi steg för steg arbetat med att vända de tre senaste åren.
Målet är detsamma nu som det var på valdagen 2006. Vårt mål är full sysselsättning: att alla som vill och kan arbeta ska ha en möjlighet att ha en lön att leva på, en arbetsgemenskap att känna trygghet i och en framtid som går att påverka.
...
Men jag är inte nöjd förrän varenda själ som vill arbeta, vara delaktig och göra rätt för sig också har tillträde till arbetsmarknaden ... Vi behöver dem alla.

Många säger att FAS 3 av Jobb- och utvecklingsgarantin är förnedrande för dem som hamnar där.
Varför känner många så?
Och framförallt, behöver det vara så?

Jag anser att det inte alls behöver vara så negativt så som många upplever det, och att mycket av det som upplevs som felaktigheter (som vanligt) beror på dåligt underbyggda beslut, och ett tjänstemannaskikt som godtyckligt i eget maktintresse försvårar något som skulle kunna bli bra.
Och när det gäller oppositionen, åtminstone det största partiet, så finns det intet mycket hopp om förbättring att hämta när det gäller FAS 3. Där finns det tongångar att man skall ersätta FAS 3 med socialbidrag.
Vem vill ha den situationen?
Så är det inte bättre då att sikta på att FAS 3 kan göras till något som i slutändan blir bra för de människor som nu är placerade i denna åtgärd, eller snart skall in i den?

Så därför några inledande rekommendationer och observationer från dem som befinner sig i denna åtgärd.

* Om människor i FAS 3 faktiskt gör ett arbete, varför inte ge dem en riktig lön, även om den är låg? I dagsläget utför många som är placerade i FAS 3 riktiga arbetsuppgifter. Vilken undanträngningseffekt på riktiga arbeten kommer detta inte att få i längden? Hur tror du att människor känner sig när de utnyttjas på detta sätt? Det börjar växa fram en industri inom kommunerna där man tar tillvara på den nya arbetskraftsresursen.

* Bättre villkor behövs för att ta vara på den kreativitet som finns bland människor i FAS 3 och andra arbetsmarknadsåtgärder. I dagsläget så har vi en ökande diskrepans i kompetens och intelligensnivå mellan de människor som placeras i Fas 3 och de handledare (tjänstemän) som skall ta hand om dem. I många fall är det som om en dagisunge skulle ta kommandot över dagispersonalen. Frustrationen och rotlösheten ökar snabbt dag för dag. Om alla kommer att behövas, så kan man inte behandla intelligenta människor på detta sätt.

* Orimligheten i vissa (godtyckliga ?) regler, som exempelvis att man inte skall få söka jobb, under den s.k. arbetstiden, på sin placering. Ingen vet vad som egentligen gäller, vilket betyder att tolkningen görs mer eller mindre godtyckligt av olika handläggare. Detta skapar rättsosäkerhet, och frustration. Detta kan jag personligen intyga, och det har redan börjat ge sig uttryck i att extrema åsikter nu har börjat bita sig fast. Varför skall vi skapa en grogrund för en ny 30-tals fascism? Minska listiga och sluga tjänstemäns handlingsutrymme, stärk de individuella människornas rättigheter att få vara aktiva.

* Självständighetsprincipen. Självständighetsbegeppet vilket blir en hämmsko för människors möjligheter. Om man ställer större krav (arbetslinjen) så bör man åtminstone också samtidigt underlätta för den utsatta individen att själv kunna skapa sig en ny framtid. Regler får inte bli hämmande för kreativiteten och människors möjligheter att skapa nya försörjningsmöjligheter.
Självständighetsprincipen, vilken har sin grund i arbetsmarknadslagar från 40-talet, och som finns att läsa om i a-kassornas regelböcker, är upphov till en stor blockering och handlingsförlamning av människors möjligheter att med egen kraft kunna skapa nya försörjningsmöjligheter. Exempelvis så omöjliggör denna regel att en arbetslös hyr sin arbetsgivare (ex. se http://www.bolagskraft.se/). Skatteverket kommer inte att klassa dig som egen självständig företagare om du använder dig av denna konstruktion, men a-kassans och deras handläggare kommer att säga att du är självständig uppdragstagare och därför bedriver ett företag, och så inte har rätt till ersättning. Hur intelligent är den regeln idag?

Avslutningsvis så vill jag poängtera, att jag inte alls skyller den uppkomna situationen på alliansen eller moderaterna.
Äran till den som förtjänar det!

Men då läget är det allvarligaste sen 30-talet, och alliansen och moderaterna som där nu sitter, faktiskt så också för tillfället sitter vid makten, och så har den reella möjligheten att fatta beslut som antingen kan underlätta, eller försvåra, så faller ansvaret mycket, mycket tungt på att agera för att inte människors situation, och det känslomässiga läget, ytterligare skall förvärras. Det kommer bara att spela extrema krafter i händerna.
Till skillnad mot oppositionen, vilken kan kosta på sig allehanda osmaklig opportunism och historieförfalskning gällande arbetsmarknadspolitik, så har du ett personligt moraliskt ansvar att människor inte kommer tillskada genom att snabbt nu agera och rätta till saker och ting som inte fungerar. Till skillnad mot oppositionen och deras framtida löften, så har du ett ansvar att bära nu.
För vart skal väl de vända sig som nu är, eller är på väg in, i FAS 3?
Socialdemokraterna talar ju om att avskaffa och så istället införa socialbidrag.
Vem vill ha det med allt vad det innebär?
Vad finns det för framtid med det som en möjlighet?
Det enda realistiska hoppet som då återstår för många, är att aktivitetsstödet finns kvar för FAS 3, så att människor åtminstone inte hamnar i en ännu mer besvärlig bidragsfälla.
Därför har alliansen, och du, ett stort ansvar att dessa människor kan få nya möjligheter och kraft utifrån det som finns nu.
Och varför inte ta vara på det som är bra, och göra om det som är misshagligt för människorna, när denna misshaglighet ändå bara är ett hinder för att människor skall kunna vara aktiva för att kunna hjälpa till att skapa en bättre framtid för oss alla?
Och om alliansen inte skapar bättre möjligheter för dessa människor, samtidigt som oppositionen med socialdemokraterna i spetsen löjeväckande agiterar för att socialbidrag är en mer human lösning, vart tror du då människorna kommer att vända sig?
Det ansvaret, för den dagsaktuella utvecklingen, kan Du inte lägga på socialdemokraterna och den övriga oppositionen.
Det är Ditt ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar