20091111

Vem skall ha äran för beredskapsjobben?

Äran till den som förtjänar det!


- dom kanske måste det, då bankerna tydligen skall gödas med gratispengar.


- rent generellt, ja, rent individuellt, nej. Den som har "tur", och som varit aktiv i valet så gott det går inom dom snäva ramar som finns, kan ha hittat en mer eller mindre bra plats där det också finns en möjlighet att utveckla sig för något som kan bli en referens. Men de tillhör nog ändå undantaget. Sen finns det de som trivs med det dom får göra, även om det inte leder till någon merit för ett jobb, ex. de som får hjälpa gamla med promenader och samtal. Även denna grupp är troligen liten. Därmed intet sagt att Fas 3 innehåller mycket skit. Men varför inte också försöka se det som faktiskt kan vara bra? Människor skall ju faktisk in i det, befinner sig i det. Och det är väl bättre att stå i skiten än och ligga ned och åbäka sig?
Några av de grava skevheterna i Fas 3 har du nämnt i några av dina tidigare blogginlägg:
Den som är i Fas 3 får inte delta i andra åtgärder, ex. arbetspraktik.
På vilket reglemente hos arbetsförmedlingen baserar man det? Var i lagen finns denna tolkning? Har du sett det?
Sysselsättningen får inte vara något som konkurrerar med ordinarie arbete.

I ditt detta blogginlägg finns en referens till ett inlägg på newsmill om Jobb- & Utvecklingsgarantin.
Författaren talar om beredskapsjobben, men på ett sätt som blir belastande för Jobb- & Utvecklingsgarantin och Regeringen i falska negativa termer. Denna feltolkning, och brist på historiskt minne, kan bli farlig om den inte rättas till, då feltolkningen så kan dölja den egentliga syndaren, den som egentligen skall ha skit i ansiktet för ett bedrägligt beteende.
Jag citerar från blogginlägget på newsmill:
"nu aviserar de "nya" moderaterna förändringar i arbetsmarknadspolitiken - inte till något nytt utan åter tillbaka till de gamla hederliga beredskapsjobben" - Nej det är inte de gamla hederliga beredskapsjobben, de vilka socialdemokraterna avskaffade 1995, som är på väg tillbaka. Det är ett nytt statarsamhälle som håller på och växa fram, NyStatarsamhället.
Och det här med beredskapsjobben verkar vara en känslig fråga för just Socialdemokraterna, och ett lik som man nog helst inte vill skall trilla fram ur garderoben, då liket nämligen är behäftad med en speciell lukt, Fall luckans odör.
På den tiden då aktivitetsgarantin ersatte beredskapsjobben påpekade kritiker att det nya systemet med aktivitetsgarantin och dess legala grundverk, innehöll en möjlighet att börja peta ut folk från aktivitetsgarantin, då man i aktivitetsgarantin bl.a. inte kunde kräva av arbetsförmedlingen ("staten") att få en sysselsättning tilldelad, en rättighet som det tidigare beredskapsjobben hade. Man hade alltså en rättighet att kräva beredskapsjobb, och kunde därför inte bli utförsäkrad. Man kan inte kräva att få en Fas 3 sysselsättning, och kan därför utan legala hinder bli utförsäkrad. Utförsäkringsmöjligheten var införd. Socialdemokraterna förnekade att fall luckan skulle kunna bli en möjlighet, att någon skulle kastas ut, för att hamna i socialbidrag. Och du ondgjorde dig över din egen regering i ett tidigare blogginlägg, "Jag ser inte flera socialbidragstagare som en gångbar lösning inför nästa val 2010". Vem ser det idag socialbidrag som en gångbar lösning, istället för din regerings Fas 3?
Men hur låter socialdemokratin idag?
Sök på socialbidrag på den här bloggen så får du se http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1474&blogg=33105
Vad är det om inte den stinkande fall luckan?
Tror du människor i, eller på väg in i, ser socialbidrag som en bra lösning?

Och det är sant att "det kan inte anses humant att låsa in människor i system/åtgärder som inte främjar kreativitet och nytänkande".

Men hur kan vi då få denna Fas 3 att bli något som främjar kreativitet och nytänkande?
Och hur skall vi hjälpa dem som är i Fas 3, eller är på väg in i Fas 3, att må bättre i den situation de befinner sig i nu? Vad kan vi göra nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar