20091116

Torbrowser till alla!

Brottsspaningen på nätet har blivit svårare efter ipredlagen, anser både åklagare och Ifpi, musikindustrins branschorganisation.
- Telia och andra operatörer saboterar spaningen, säger Ifpis vd Lars Gustafsson.


IPRED-lagen ger ju upphovsrättsinnehavare rätt att i domstol begära ut identiteten bakom en ip-adress som misstänks användas till olaglig fildelning. Men det finns ju inget som säger att samma lag kan användas i annat syfte.

Personer som exempelvis observerar missförhållanden gällande Fas 3, vilket kan vara arbetsförmedlare eller andra som har med denna grupp människor att göra, kan bakvägen via dylika lagar få sin identitet röjd.

Även en person som är placerad i Fas 3, och som observerar missförhållanden på sin "arbetsplats" (placeringen för den samhällsnyttiga tjänsten) riskerar att få sin identitet röjd.

Därför är det viktigt att man lär sig att vara anonym på nätet.

Tillägg 20091205.

Bäste PRX,

Våra rekommendationer för Torbrowser är framtagna för vanliga användare, med normal eller låg kompetens gällande data och IT.
Vi är väl medvetna om befintliga VPN tjänster, och jag som skriver denna kommentar använder mig själv av dylika tjänster och kan därför också rekommendera dem. Dock så vet du inte vad tjänsteleverantören gör med de uppgifter som skapas när du går via leverantörens VPN service. Tjänsteleverantören sitter faktisk och kontrollerar utnoden. Det är ju faktiskt tjänsteleverantören som ger dig möjligheten att komma ut anonymt på internet via dennes vpn tjänst (server). I de fall jag vill vara anonym, så använder jag därför fortfarande Tor, men under linux bekvämt hanterat i Virtualbox. Jag kan därför blanda min användning efter behov.

En VPN tjänst som är köpt, och som går via någon leverantör, har också en annan svaghet.
Lagförande myndigheter kan lätt täppa till det hålet, den möjligheten när som helst.
Tor, Torbrowser, blir mycket svårare att stoppa. Enligt min uppfattning mer eller mindre omöjligt. Inte ens i framtidslandet har man lyckats.
Därför blir användningen av tor, torbrowser, också en proaktiv handling för att försvara öppenheten och den fria diskussionen när vpn-servrarna snart kanske stängs ned en efter en.
Och om fler börjar använda Tor, Torbrowser så kanske makthavare förstår att de faktiskt i längden för en omöjlig kamp.

Tor är därför en annan lösning, där ingen tjänsteleverantör kontrollerar ut och slutnod. Däremot så har den som sitter på slutnoden teknisk möjlighet att avlyssna innehållet i trafiken, men inte ip-adressen, och det under förutsättningen att trafiken är okrypterad. Därför skall man använda sig av krypterad trafik så mycket som möjligt, som exemplet med Hushmail i Torbrowser howto. För mer tekniska detaljer och mer ingående diskussioner om hur Tor fungerar hänvisar jag till http://www.torproject.org/.

De lösningar som du beskriver "användarscript som fejkar din webbläsare och ditt operativsystem", "Använd mjukvara som redan finns beroende på var du letar som talar om när allehanda spårningsprogram sniffar efter ditt IP nummer", är alldeles för svårt och avancerat för den vanlige användaren. Jag skulle aldrig rekommendera en vanlig användare att själv sitta och skriva regler för PF för att där sitta och hacka till det så att paketen skrivs om innan de far ut på internet. Jag vet mycket väl att man kan använda sig av OpenBSD's packetfilter för att dölja vilket operativ man har, etc. Vad blir nästa steg? Att lära folk använda cgd för krypterad swap och minneshantering, eller sätta upp en myriad av hemmanätverk med en massa zones, där man också är insatt i project Kenai och immutable service containers, för att förvilla ett eventuellt intrång?

Och Torbrowser fyller definitivt de behov som vi avser att hjälpa till att fylla.
Nämligen att våga säga vad man tycker, så säkert som möjligt utan att avslöja sin identitet, och så enkelt som möjligt för den vanlige användaren.

Och visst är tor segt.
Men det är inte meningen att man skall sitta och nöjessurfa, titta på youtube (live), eller fildela via bittorrent.
Däremot så går det utmärkt att använda tor för att ta del av, och dela med sig av information, ex. texter , blogginlägg , etc.
Och rätt använt, så är Torbrowser en säker lösning i det fallet man också tittar efter användarvänlighet.
En tjänsteman som sitter och mår illa och som sitter inne med information som denne på något sätt vill få ut till allmänheten, kan med hjälp av Torbrowser få den möjligheten. En vanlig medborgare som också vill få ut information, men som om informationen kopplas till medborgaren kan ge medborgaren obehag och stora besvär, kan likaså ha nytta av Torbrowser.
Med Torbrowser Howto vill vi därför möjliggöra för så många som möjligt, så enkelt som möjlig, att våga nå ut med sina budskap.

Torbrowser är ett öppet dokument.
Vem som helt får kopiera det och på det som redan är gjort göra något som denne tycker är bättre.
Men vi ser också gärna att fler vill deltaga i att göra befintliga Torbrowser Howto bättre.
Där är även Du PRX välkommen att komma med Dina bidrag.

Maila nystatare@gmail.com den som är intresserad.

1 kommentar:

  1. Herregud , nu får ni ju ge er.TorBrowser är nog bland det långsammaste du kan använda just nu med alla nya snabba VPN tjänster.Dessa VPN tjänster gör i många fall knappt eller ingen märkbar skillnad på din ordinarie nätuppkoppling där du ska se till att abonnera på en VPN tjänst där man inte sparar loggorna efter dina besök.Använd sedan ett användarscript som fejkar din webbläsare och ditt operativsystem mm samt ge kryptiska men sammanhängande Alias beroende på hur du nu vill sprida dina Alias och var.Där är redan de som känner igen dessa Alias beroende på vem man talar med.Använd mjukvara som redan finns beroende på var du letar som talar om när allehanda spårningsprogram sniffar efter ditt IP nummer.Tänk innan och inte efter du besöker eller skriver något och ha koll på din dator och mjukvara så att inget fallerar beroende på ditt intresse och vad du gör på nätet.Det är lätt om man vill eller så leker man offer och åker dit fortare än kvickt.

    PRX

    SvaraRadera